Kultakorujen säännöllinen puhdistus on tärkeää niiden kauniin ulkonäön ja kestävyyden ylläpitämiseksi. Päivittäin käytettävät kultakorut hyötyvät puhdistuksesta 2-3 kuukauden välein, kun taas harvemmin käytettävät korut on hyvä puhdistaa 1-2 kertaa vuodessa. Säännöllinen hoito pidentää korun elinikää ja varmistaa, että jalometallin luonnollinen hohto säilyy vuosien ajan.
Kuinka usein kultakoru kannattaa puhdistaa?
Säännöllinen puhdistusväli vaihtelee korun käyttötiheyden mukaan. Päivittäin käytettävät kultakorut kaipaavat puhdistusta noin 2-3 kuukauden välein, sillä niihin kertyy ihon rasvaa, hikeä ja kosmetiikkatuotteiden jäämiä. Harvemmin käytettävät korut riittää puhdistaa 1-2 kertaa vuodessa.
Puhtaanapito on keskeinen osa jalometallien kunnossapitoa. Vaikka kulta ei itsessään tummu tai hapetu helposti, siihen sekoitetut muut metallit voivat reagoida ympäristön kanssa. Säännöllinen puhdistus estää lian kertymisen korun yksityiskohtiin ja auttaa ylläpitämään kullan luonnollista kiiltoa.
Huomioitavaa on myös korun käyttöympäristö – uima-altaissa, kylpylöissä tai kuntosalilla käytetyt korut saattavat tarvita tiheämpää puhdistusta kemikaalien ja suolojen vuoksi.
Millä kultakoruja voi puhdistaa kotona?
Kotioloissa kultakorujen puhdistamiseen riittävät yksinkertaiset välineet ja aineet. Mieto saippuavesi on turvallisin ja tehokkain puhdistuskeino. Lämpimään veteen sekoitettu tippa astianpesuainetta tai mietoa nestesaippuaa toimii erinomaisesti. Liota korua liuoksessa muutama minuutti, harjaa varovasti pehmeällä hammasharjalla, huuhtele huolellisesti ja kuivaa nukkaamattomalla liinalla.
Yksityiskohtaisempaan puhdistukseen voi käyttää pehmeää hammasharjaa, jolla pääsee käsiksi korun pienimpiinkin nurkkiin. Luonnollisista puhdistusaineista ruokasooda veteen sekoitettuna toimii tehokkaana puhdistajana. Valmista tahnamainen seos ja levitä sitä pehmeällä harjalla.
Vältä ehdottomasti voimakkaita kemikaaleja, kuten klooripohjaisia puhdistusaineita, ammoniakkia tai asetonia. Nämä voivat vahingoittaa kultaa tai siihen seostettuja metalleja. Myös hankaavia aineita tulee välttää, sillä ne naarmuttavat kullan pintaa.
Miten eri karaatin kultakorut eroavat puhdistustarpeeltaan?
Kullan karaattimäärä vaikuttaa merkittävästi korun puhdistustarpeeseen ja -kestävyyteen. Korkeakaraattinen kulta (24K, 22K, 18K) sisältää enemmän puhdasta kultaa ja vähemmän seosmetalleja, joten se ei tummu yhtä helposti kuin matalamman karaatin kultaseokset. Kuitenkin 24K ja 22K kulta on pehmeämpää, joten ne vaativat erityisen hellävaraista käsittelyä puhdistuksen aikana.
Matalamman karaatin kultaseokset (14K, 10K, 9K) sisältävät enemmän muita metalleja, kuten hopeaa, kuparia tai sinkkiä. Nämä seosmetallit reagoivat herkemmin ilman ja ihon kanssa, mikä voi aiheuttaa tummumista. Siksi matalamman karaatin kultakorut saattavat tarvita tiheämpää puhdistusväliä kiillon ylläpitämiseksi.
Valkokulta tarvitsee erityishuomiota, sillä sen valmistuksessa käytetään platinaa, palladiumia tai hopeaa. Valkokulta voi menettää kiiltoaan nopeammin ja hyötyy säännöllisemmästä puhdistuksesta.
Voiko kultakoruja puhdistaa ultraäänipuhdistimessa?
Ultraäänipuhdistus soveltuu monille kultakoruille, mutta ei kaikille. Korutyyppi ratkaisee puhdistusmenetelmän sopivuuden. Kiinteät kultakorut ilman jalokiviä tai helmiä sopivat yleensä hyvin ultraäänipuhdistukseen. Sen sijaan jalokiviupotuksia sisältävien korujen kanssa on oltava varovainen, sillä ultraääni saattaa irrottaa kiviä tai vahingoittaa herkkiä jalokiviä.
Erityisen haavoittuvia ultraäänipuhdistukselle ovat huokoiset kivet kuten opaalit, turkoosit ja helmet. Myös antiikkikorut ja hienot käsityökorut kannattaa jättää ultraäänipuhdistuksen ulkopuolelle.
Ammattilaisten tekemä ultraäänipuhdistus on yleensä turvallisempi vaihtoehto kuin kotikäyttöiset laitteet, sillä koruliikkeissä on asiantuntemusta arvioida, soveltuuko koru kyseiseen puhdistusmenetelmään.
Mistä tietää, että kultakoru tarvitsee puhdistusta?
Selkeitä merkkejä puhdistustarpeesta ovat korun kiillon väheneminen ja mattapintaisuus. Kulta ei luonnostaan menetä hohtoaan, joten himmentynyt ulkonäkö on lähes aina merkki puhdistustarpeesta.
Näkyvä lika, erityisesti korun yksityiskohdissa tai kivien ympärillä, on ilmeinen merkki puhdistustarpeesta. Myös tummuneet kohdat, erityisesti koruissa joissa on matalamman karaatin kultaa, kertovat että puhdistus olisi ajankohtainen.
Ennaltaehkäisevä puhdistus on kuitenkin paras tapa ylläpitää korun kuntoa. Säännöllisellä hoidolla vältetään vaikeasti poistettavien likakerrostumien syntyminen ja pidennetään korun käyttöikää merkittävästi.
Kultakorujen hoito ja säilytys puhdistuksen jälkeen
Puhdistuksen jälkeen on tärkeää kuivata koru huolellisesti pehmeällä, nukkaamattomalla liinalla. Oikea säilytys on yhtä tärkeää kuin säännöllinen puhdistus. Kultakorut kannattaa säilyttää erillisissä lokeroissa tai pehmustetuissa korurasioissa, jotta ne eivät naarmuunnu.
Vältä korujen säilyttämistä kosteissa tiloissa kuten kylpyhuoneessa. Kosteus voi vahingoittaa erityisesti matalamman karaatin kultakoruja. Säilytä korut myös poissa suorasta auringonvalosta, joka voi ajan myötä haalistaa joitakin jalokiviä.
Poista korut aina ennen uintia, saunomista, suihkua tai kosmetiikkatuotteiden käyttöä. Kemikaalit voivat vahingoittaa kultaa ja erityisesti siihen seostettuja metalleja. Jos kultakorut ovat päässeet huonoon kuntoon tai tarvitsevat ammattitaitoista puhdistusta, kannattaa harkita niiden viemistä asiantuntijalle tai vaihtaa vanhat korut rahaksi, jos ne eivät ole enää käytössä.