Kultakorujen asianmukainen puhdistus edellyttää hellävaraisia menetelmiä, jotka säilyttävät jalometallin arvokkaat ominaisuudet. Oikein tehtynä kullan puhdistaminen on turvallista kotioloissa käyttämällä mietoja saippualiuoksia ja pehmeitä välineitä. Voimakkaita kemikaaleja tulisi välttää, sillä ne voivat vahingoittaa metallin pintaa ja vaikuttaa sen laatuun. Puhdistusmenetelmän valinnassa on huomioitava korun karaattimäärä, rakenne ja mahdolliset jalokivet – näin korut säilyttävät kiiltonsa ja arvonsa vuosikymmeniä.
Miten puhdistaa kultakorut kotona turvallisesti?
Kultakorujen puhdistus kotioloissa onnistuu yksinkertaisilla ja turvallisilla menetelmillä. Tehokkain ja samalla hellävaraisin tapa on valmistaa mieto saippualiuos lämpimästä vedestä ja muutamasta tipasta astianpesuainetta tai mietoa nestesaippuaa. Liuota korut liuoksessa 15-30 minuuttia, jonka jälkeen käytä pehmeää hammasharjaa tai kangasliinaa lian irrottamiseen.
Erityisen tärkeää on välttää hankaavia materiaaleja, jotka voivat naarmuttaa kultapintaa. Pehmeä hammasharja soveltuu hyvin yksityiskohtien puhdistamiseen, mutta harja ei saa olla liian jäykkä. Huuhtele korut huolellisesti puhtaalla vedellä ja kuivaa ne pehmeällä nukattomalla liinalla.
Toinen turvallinen puhdistusmenetelmä on käyttää soodavettä. Sekoita ruokalusikallinen ruokasoodaa kupilliseen lämmintä vettä ja käytä tätä liuosta samaan tapaan kuin saippuavettä. Soodavesi toimii erityisen hyvin kevyen tarnishin (tummentuman) poistamisessa.
Mitkä puhdistusaineet vahingoittavat kultaa?
Useat yleisesti käytetyt puhdistusaineet voivat vahingoittaa kultakoruja ja heikentää niiden laatua. Klooripohjaiset puhdistusaineet ovat erityisen haitallisia, sillä ne voivat aiheuttaa kultaseoksissa värimuutoksia ja heikentää metallia. Tästä syystä kultakoruja ei tulisi koskaan käyttää uidessa klooratussa uima-altaassa tai puhdistaa kotitalousvalkaisijoilla.
Voimakkaat hapot, kuten etikka, sitruunahappo ja muut hedelmähapot, voivat syövyttää kultaseoksia ja erityisesti niissä olevia muita metalleja. Myös ammoniakki voi vaurioittaa kultaa ja erityisesti siihen yhdistettyjä jalokiviä.
Hankausaineet, kuten hiekkapaperit, karkeat sienet ja jotkin hammastahnat, naarmuttavat kultapintaa ja voivat ajan myötä kuluttaa merkittävän määrän arvokasta metallia. Ultraäänipuhdistuksessa käytettävät kemikaalit voivat myös olla liian voimakkaita kotikäyttöön ja saattavat vahingoittaa erityisesti jalokiviä sisältäviä koruja.
Kuinka usein kultakorut tulisi puhdistaa?
Kultakorujen puhdistustiheys riippuu niiden käyttötiheydestä ja käyttöympäristöstä. Päivittäin käytettävät korut, kuten sormukset ja rannekorut, keräävät enemmän likaa, hikeä ja rasvaa, joten ne hyötyvät säännöllisemmästä puhdistuksesta. Näitä koruja suositellaan puhdistettavan kevyesti noin 1-2 viikon välein ja perusteellisemmin kerran kuukaudessa.
Harvemmin käytettävät korut, kuten juhlakorut, tarvitsevat puhdistusta vain muutaman käyttökerran jälkeen tai vähintään kerran puolessa vuodessa, vaikka niitä ei käytettäisi. Tämä estää luonnollisten ilman epäpuhtauksien aiheuttamaa tummumista.
Säännöllinen ylläpitopuhdistus voidaan tehdä pehmeällä liinalla pyyhkimällä käytön jälkeen. Tämä poistaa ihon öljyt ja hidastaa lian kertymistä. Perusteellisempi puhdistus saippuavedellä tai muilla turvallisilla menetelmillä tulisi tehdä harvemmin tarpeen mukaan.
Vaikuttaako korun karaattimäärä puhdistusmenetelmän valintaan?
Kyllä, korun kultapitoisuus eli karaattimäärä vaikuttaa merkittävästi valittavaan puhdistusmenetelmään. Korkeamman karaatin kulta (18-24K) sisältää enemmän puhdasta kultaa ja vähemmän muita metalleja, mikä tekee siitä yleensä pehmeämpää mutta myös kemiallisesti kestävämpää. Näille koruille riittää usein hellävarainen puhdistus saippuavedellä.
Alhaisemman karaatin kultaseokset (10-14K) sisältävät enemmän muita metalleja, kuten hopeaa, kuparia tai jopa sinkkiä. Nämä metalliseokset reagoivat herkemmin kemikaaleihin ja hapettuvat helpommin. Erityisesti kuparipitoinen kultaseos voi tummentua tai värjäytyä vääränlaisten puhdistusaineiden vaikutuksesta.
Valkokulta vaatii erityishuomiota, sillä se on yleensä pinnoitettu rodiumilla kiillon säilyttämiseksi. Rodium-pinnoite voi kulua liian tiheän tai voimakkaan puhdistuksen seurauksena. Valkokultakoruissa käytetään tavallisesti platinaa, palladiumia tai hopeaa kullan seosaineina, ja näille koruille sopivat erityisesti niille suunnitellut puhdistusaineet.
Milloin kultakorut kannattaa viedä ammattilaiselle puhdistettavaksi?
Ammattilaiselle kultakorut kannattaa viedä puhdistettavaksi, jos korut sisältävät jalokiviä, erityisesti huokoisia kiviä kuten opaaleja, turkooseja tai helmiä. Nämä voivat vahingoittua kotipuhdistuksessa käytetyistä aineista. Myös erittäin monimutkaiset korurakenteet, joissa on pieniä yksityiskohtia tai vaikeapääsyisiä kohtia, hyötyvät ammattilaisen tekemästä puhdistuksesta.
Vanhat tai erityisen arvokkaat antiikkikorut tulisi aina viedä asiantuntijan puhdistettavaksi, sillä ne saattavat sisältää heikentyneitä liitoksia tai historiallisia yksityiskohtia, jotka vaativat erityistä käsittelyä. Mikäli korussa on selviä vaurioita, kuten löystyneitä kiviä, vääntyneitä osia tai rikkoutuneita lenkkejä, ammattilaisen tekemä puhdistus ja korjaus on suositeltavaa.
Ammattilaiset käyttävät usein ultraäänipuhdistimia, höyrypuhdistusta ja ammattilaistason kiillotusaineita, jotka palauttavat kullan alkuperäisen kiillon turvallisesti.
Kultakorujen hoito ja säilyttäminen puhdistuksen jälkeen
Puhdistuksen jälkeen kultakorut tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa, mieluiten erillisessä korulaatikossa tai -pussissa. Säilytyslaatikon sisävuoren tulisi olla pehmeä, jotta se suojaa koruja naarmuuntumiselta. Eri korut kannattaa säilyttää erillään toisistaan, sillä ne voivat naarmuttaa toisiaan.
Kultakoruja tulee suojella kemikaaleilta, kuten hajuvesiltä, hiuslakoilta ja kosteusvoiteilta. Nämä aineet kannattaa levittää ennen korujen pukemista. Myös hikoilu voi vaikuttaa kultaan, joten korut on hyvä pyyhkiä käytön jälkeen pehmeällä liinalla.
Jos kultakorut ovat jääneet käyttämättömiksi vuosien saatossa, kannattaa harkita niiden muuttamista rahaksi. Käyttämättömät tai rikkinäiset kultakorut voi myydä meille Suomen Arvokierrossa, jolloin arvometallit saavat uuden elämän ja omistajalleen taloudellista hyötyä. Voit tutustua kullan myyntiin tarkemmin kultakorut rahaksi -palvelumme kautta.